Voetbalclubs kunnen wereldwijd op enorme schare fans rekenen. De grote Europese clubs zijn enorme bedrijven die jaarlijks veel geld verdienen met alleen al de merchandising. Ieder jaar onderzoekt Sport+Markt welke clubs in Europa de meeste fans hebben, door honderdduizend supporters te interviewen. Het zal niet verbazen welke club op nummer 1 staat.

In Nederland is Ajax de grootste club als het om fans gaat, namelijk 4,3 miljoen. Ten opzichte van vorig jaar een stijging van 140.000 fans. Feyenoord volgt met 2,9 miljoen fans en een stijging van maar liefst een half miljoen.

Op Europees gebied voert – hoe kant het anders – FC Barcelona de lijst aan. De club telt maar liefst 44,2 miljoen fans. Met alle inkomsten heeft Barca niet eens een shirtsponsor nodig en die weigeren ze dan ook. Alleen het logo van Unicef prijkt op de shirts, maar in plaats van dat zij geld inbrengen, sponsort Barcelona dat goede doel.

De grote concurrent Real Madrid volgt Barca qua fans op de voet, met 41 miljoen. En hoewel ze minder fans hebben, is Real wel de rijkste club van dit continent, met een vermogen van ruim 365 miljoen euro. De lijst met meeste fans in Europa wordt verder gecomplementeerd door Manchester United (37,6 miljoen), Chelsea (25,6 miljoen) en Zenit St. Petersburg (24,5 miljoen).