Het is bijna 150 jaar geleden dat in Nederland de eerste voetbalwedstrijd werd gespeeld tussen twee groepjes Britten. Tien jaar later richtte Pim Mulier op veertienjarige leeftijd de eerste vereniging op: Haarlemsche Football Club (HFC). De voetbalsport in Nederland was geboren en zou uitgroeien tot grootste, nationale sport van het land.

HFC - Via: Kennislink.nl

HFC – Via: Kennislink.nl

Inmiddels kun je in competities van ieder niveau spelen. Vooral op het veld wordt voetbal door velen bedreven. Sinds 1889 is er een voetbalbond als overkoepelend orgaan. In 1929 werd deze omgedoopt tot KNVB.

In Nederland zijn in totaal 10 niveaus van voetbal. De hoogste klasse is de Eredivisie. Hier spelen clubs als Ajax, Feyenoord en PSV. Daaronder heb je de EersteDivisie. Ook deze klasse is nog betaald voetbal. Daarna zijn er acht niveaus van amateurvoetbal.  De hoogste klasses daarvan zijn Topklasse en Hoofdklasse. Vanaf dit niveau wordt ook verschil gemaakt tussen speeldagen. Er zijn competities van Top- en Hoofdklasse die alleen op zondag spelen en competities die alleen zaterdag actief zijn. De meeste voetballers onder de amateurs speelt vierde klasse. Vanaf de derde klasse mogen elke van de zes regionale districten het aantal deelnemende clubs per competitie bepalen. Zo kiezen West I en II en Noord voor 14 clubs en kiezen Zuid I en II en Oost voor 12 clubs.

vrouwenvoetbal-Voetbal is populair, ook onder vrouwen. Wereldwijd is het zelfs de grootste sport voor vrouwen, met 45 miljoen spelers. In Nederland is het vrouwenvoetbal de laatste jaren ook in opkomst: dit jaar voetballen ongeveer 127.500 meisjes in vrouwen in ons land. Meer dan tweeduizend verenigingen hebben één of meer meisjes- of vrouwenteams, die in competitieverband spelen.