Voetbalvelden zijn er genoeg. Groene grasvlaktes die op dezelfde groottes worden afgebakend met witte kalklijnen. Vrijwilligers die zorgen dat het gras op tijd wordt ingezaaid, die het op dezelfde lengte houden en die het veld besproeien. En iedere zaterdag tientallen voetballers die een potje komen voetballen. Maar échte Hollanders zijn wilde weides gewend en springen slootje. In 2010 werd voetbal gecombineerd met alle ongemakken van een oerhollands veld.

Op 4 september 2010 vond de Poldercup plaats. Bij Ottoland werd door ongeveer 400 spelers voetbal gespeeld op weilanden en tussen sloten. De organisatie zei dat voetbalregels onder meer bepaald wordt door de vorm van het veld. “Als je die vorm verandert, veranderen de regels en dus het voetbalspel zoals we het nu kennen. Het wordt een nieuw spel. Spelers moeten nieuwe tactieken bedenken en vinden zo het voetbal opnieuw uit.”

Begonnen als kunstproject van de Spaanse Maider López, was de Poldercup een razend succes. Op verschillende plaatsen wordt nog wel eens zo’n zelfde soort cup georganiseerd.