Al meer dan honderd jaar wordt voetbal beoefend door fanatieke sporters over de hele wereld. In sommige landen spelen ze voetbal op blote voeten, maar in de meeste landen wordt gewoon met een schoen tegen de bal aangetrapt. In deze periode heeft de voetbalschoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van zware kisten, naar schoenen met een leren strook, naar lichte schoenen met noppen en een fancy design. Maar weten voetballers eigenlijk wel of ze op de juiste schoenen lopen?

Enorm aanbod

Tegenwoordig is er zoveel keuze uit verschillende voetbalschoenen, dat voetballers het lastig vinden om hier een keuze uit te maken, met als gevolg dat ze zich laten leiden door de prijs en het uiterlijk van de schoen. Velen van hen weten eigenlijk niet of ze de juiste voetbalschoenen hebben gekocht, terwijl dit van belang is om betere prestaties neer te zetten en blessures te voorkomen.

infographic-voetbalschoenen

Er zijn een viertal aandachtspunten waar op gelet moet worden bij aanschaf van een voetbalschoen.

 • Persoonlijk doel
  Vind je het belangrijk dat schoenen lang mee gaan, of schoenen waar weinig onderhoud aan zit? Wil je beter presteren, of wil je opvallen met je schoenen? Bepaal dit voor de aanschaf, kijk eerst wat je persoonlijke behoeftes zijn en kies dan de geschikte voetbalschoenen.
 • Grip
  Verschillende klimaten hebben verschillende ondergronden. Afhankelijk van de ondergrond (vochtig of droog) is het verstandig om hier de juiste schoen op aan te passen. Elke ondergrond heeft namelijk een ander soort noppen nodig om de juiste grip te leveren op het voetbalveld, want tegenwoordig bestaan er ook speciale kunstgrasschoenen.
 • Blessures
  Een goede voetbalschoen die de kans op blessures doet verminderen is misschien wel de allerbelangrijkste reden bij aanschaf van voetbalschoenen. Er zijn verschillende schoenen die stevigheid bieden voor verschillende gewrichten zoals de knie of de enkel.
 • Prestaties
  Elke voetballer is uniek en elke voetballer stelt andere eisen aan een voetbalschoen. Dit is afhankelijk van het lichaam en type speler van een voetballer. Technische voetballers hebben ander schoeisel nodig om het optimale uit zijn/haar techniek te halen. Voor voetballers met lastige voeten is het te adviseren om schoenen te dragen die niet naar de voet vormen, om zo betere prestaties neer te zetten en blessures te voorkomen.

voetbalschoen-close-up

De belangrijkste boodschap is dat een schoen beoordeeld moet worden op basis van karakteristieke eigenschappen en dus niet op de prijs, merknaam of het design. Als er tijdens of na het voetballen pijn optreedt in je voeten, dan is het verstandig om een deskundige te raadplegen om zo vergroeiing van de voet en tenen te voorkomen.